TRI-LEVEL RENOVATION

Pasadena, CA

The house is located in a canyon high above Pasadena. The structure, originally built in 1990, had suffered extensive water damage, resulting in wood rot, mold and subsidence. Our task was to repair and rebuild the superstructure, replacing and upgrading structural and waterproofing systems and to rework the interior and exterior to reflect the program requirements of the new Owner and respond to the dramatic canyon location high above Pasadena.

Wall openings and outdoor spaces provide experiential variety, ranging from the panorama of the Los Angeles basin with the ocean beyond, to the more intimate relationship with the flora and fauna of the canyon. Exterior terraces and decks blend seamlessly with interior spaces which are suffused with natural light during the daytime and varied direct and indirect artificial sources at night. Stepping floor and ceiling planes further animate the open plan, creating a varied character to the flowing space.